Ambulatorium for gravide
Læs mere om vores tilbud, jordemoderkonsultationer, fosterdiagnostik, scanninger og lægesamtaler i Ambulatorium for gravide nedenfor. Du kan også finde links til råd og mere viden om graviditeten på denne side.
Undersøgelser og behandlinger
Når du finder ud af, at du er gravid, skal du kontakte din egen læge. Du bliver automatisk henvist efter første konsultation hos din praktiserende læge. Det foregår ved, at din læge sender de informationer, I har talt sammen om, videre til Slagelse Sygehus. Herefter indkalder vi dig.
I Ambulatorium for gravide tilbyder vi forskellige typer scanninger, blandt andet 1. og 2. trimesterscanninger.
Vi modtager også gravide, som tidligere har haft komplikationer i graviditeten, eller som har komplikationer i nuværende graviditet og derfor har behov for kontrol og behandling af sonograf, fødselslæge eller jordemoder.
Vi er et uddannelsessted og har ansvar for uddannelse af bl.a. læger, jordemødre og sygeplejersker. Du vil derfor kunne opleve, at der er studerende til stede ved undersøgelser og behandling.
Ambulatorium for gravide finder du på denne adresse:
Fælledvej 2D, 4200 Slagelse.
Når du kommer, bedes du scanne dit sundhedskort på standeren til venstre for indgangen og sætte dig i venterummet. Du bliver kaldt ind af den sundhedsperson, du har en aftale med. Vi gør hvad vi kan for at undgå forsinkelser og håber på din forståelse, hvis det sker.
Få overblik over graviditetsforløbet og hvornår du får tilbudt undersøgelser og konsultationer.
Jordemoderkonsultation
Du får tilbudt konsultationer hos jordemoder flere gange i løbet af din graviditet. Hos jordemoderen snakker I blandt andet om forventninger til fødslen, graviditetsforløbet og fosterets udvikling. Din partner eller anden pårørende er meget velkommen til at tage med.
Scanninger
Alle gravide får tilbudt to fosterdiagnostiske scanninger; en 1. trimesterscanning (nakkefoldsscanning) og 2. trimesterscanning (misdannelsesskanning).
I nogle tilfælde kan scanningerne føre til, at du tilbydes en samtale med vores læger, flere undersøgelser eller opfølgende behandling i graviditeten, under fødslen eller i barselsperioden.
Scanningerne foregår i Ambulatorium for gravide på Slagelse Sygehus, Fælledvej 2D, 4200 Slagelse. Ønsker du ikke scanningerne, ringer du blot og aflyser, når du modtager tiden til 1. trimesterscanningen.
Hvad er ultralyd
Ultralyd er lydbølger med så høj frekvens, at de ikke kan høres af det menneskelige øre. Man kan heller ikke mærke lydbølgerne. Lydbølgerne reflekteres af det væv de rammer, og ved hjælp af avanceret udstyr bliver der dannet et billede på skærmen. Man har ikke kunnet påvise, at ultralydbølger i kortere tid skulle være skadelige for hverken moder eller foster.
Hvordan foregår scanningen
Undersøgelsen foregår på maveskindet, men af og til er det nødvendigt at skanne gennem skeden; især tidligt i graviditeten, eller hvis særlige forhold skal belyses, for eksempel moderkagens placering i forhold til livmoderhalsen. Der er ingen smerter forbundet med undersøgelsen.
De fleste ultralydsscanninger udføres af specialuddannede sygeplejersker/jordemødre, mens visse undersøgelser udføres udelukkende af læger. Af og til kan det være nødvendigt at bede en kollega om at kigge med under scanningen, for at opnå så korrekt tolkning af et billede som muligt. At bede en kollega om at deltage i scanningen betyder ikke, at der er tegn på, at der er noget galt. Oftest er det blot fordi undersøgelsen er teknisk vanskelig. Ved mistanke om misdannelse eller ved ultralydsbilleder, der er svære at tolke, vil en læge altid blive inddraget. I de sjældne tilfælde, hvor vi finder mere eller mindre alvorlige misdannelser hos fosteret, vil der blive foretaget en ny scanning af en læge, som også grundigt vil orientere om problemet, behandlingsmuligheder og eventuelle konsekvenser.
Overvægt nedsætter billedkvaliteten betydeligt. Resultatet af scanningen er i disse tilfælde behæftet med en større grad af usikkerhed, og det kan være svært at få gode billeder af fosteret.
I 12. - 13. graviditetsuge tilbyder vi 1. trimesterscanning (nakkefoldsscanning) for at undersøge, om der er forhøjet risiko for visse kromosomfejl herunder trisomi 21 (Downs syndrom).
Vi vurderer ikke barnets køn på dette tidspunkt, da det er forbundet med stor usikkerhed.
Scanningen foregår med ultralyd, er ufarlig og vurderes sammen med en blodprøve, du får taget hos din egen læge ved første lægebesøg. Når vi har modtaget graviditetspapirer fra din egen læge, modtager du en indkaldelse til 1. trimesterscanningen i din e-Boks.
Der udleveres ikke billeder fra scanningen, men du vil blive tilbudt at tage nogle billeder med din telefon eller kamera. Dette aftales nærmere med sonografen, der scanner dig.
Din partner eller anden pårørende er meget velkommen til at deltage. Der må medtages èn voksen pårørende på stuen. Børn må ikke medtages til scanning, og har du alligevel barn/børn med, vil din pårørende blive sendt ud med barnet/børnene, mens du bliver scannet. Kommer du alene med dit barn, aflyser vi din scanning og du vil blive tilbudt en ny tid, hvor du skal komme uden barn/børn.
Fra 20. graviditetsuge tilbyder vi 2. trimester-scanning (misdannelsesscanning), hvor vi gennemgår fosteret for de største og mest alvorlige misdannelser. Ofte er det også muligt at se fosterets køn, hvis du ønsker at vide det.
Der udleveres ikke billeder fra scanningen, men du vil blive tilbudt at tage nogle billeder med din telefon eller kamera. Dette aftales nærmere med sonografen, der scanner dig.
Din partner eller anden pårørende er meget velkommen til at deltage. Der må medtages èn voksen pårørende på stuen. Børn må ikke medtages til scanninger. Har du alligevel barn/børn med, vil din pårørende blive sendt ud med barnet/børnene, mens du bliver scannet. Kommer du alene med dit barn, aflyser vi din scanning og du vil blive tilbudt en ny tid, hvor du skal komme uden barn/børn.
Moderkageprøve eller fostervandsprøve tilbydes, hvis der ved scanningerne findes øget risiko for, at barnet har en kromosomfejl, en svær medfødt misdannelse eller en alvorlig arvelig sygdom. Moderkageprøve kan tages fra uge 11. Fostervandsprøve kan først gennemføres fra uge 15.
Du er velkommen til at medtage èn voksen pårørende til undersøgelsen. Du vil blive tilbudt at hvile lidt i afdelingen efter prøven.
Du får flere informationer om prøverne, hvis det er relevant for dig.
Læs mere om moderkageprøve og se en video om hvordan det foregår.
Du beslutter selv, om du ønsker at tage imod de ultralydsscanninger og fosterundersøgelser, du bliver tilbudt i din graviditet. Det er vigtigt, at du føler dig godt informeret, før du træffer dit valg, da det kan være vanskeligt at forholde sig til, hvad viden om risiko for sygdom hos dit foster betyder. Vær opmærksom på, at du, ved at sige ja til undersøgelserne, ikke blot siger ja til at få en større vished for et sundt og velskabt barn. Du siger også ja til en lille usikkerhed, ventetid på prøvesvar, større indsigt og en meget lille risiko for en alvorlig diagnose.
Ulemper ved ultralydscanning
Man kan ikke finde alle sygdomme ved scanning
Det kan være psykisk belastende, hvis scanningen giver mistanke om noget unormalt. I disse tilfælde tilbydes kontrol senere i graviditeten, hvor det ofte vil vise sig, at mistanken er ubegrundet. Hvis ultralydsscanningen viser alvorlig misdannelse hos fosteret, kan du komme i et dilemma, om hvorvidt du ønsker at afbryde graviditeten eller ej.
Graviditetsrelaterede sygdomme
I vores Ambulatorium for gravide udfører vi også scanninger, lægeundersøgelser og samtaler med gravide med sygdomme eller tilstande, der er opstået i forbindelse med graviditeten. Det drejer sig blandt andet om:
- Svangreskabsforgiftning (præeklampsi)
- Graviditetsbetinget diabetes
- Graviditetskvalme
- Risiko for tidlig fødsel
- Blødning i graviditeten
- Tidlig vandafgang uden veer
- Ukarakteristiske smerter i underlivet
- Mødre med særlige behov for psykosocial støtte.
Behandling og pleje varetages af fødselslæger, sonografer og jordemødre.
Lægeundersøgelse i Ambulatorium for gravide
I lægeambulatoriet undersøger og behandler vi gravide med komplikationer indenfor flere områder. Du indkaldes til lægeambulatoriet, hvis vi vurderer, at der er behov for, at du undersøges og har samtaler med en fødselslæge i graviditeten.
- Forhøjet blodtryk før graviditet
- Stofskiftesygdomme (ikke medicinkrævende)
- Tidligere blodpropsygdom
- Epilepsi
- Nyresygdomme
- Andre medicinske tilstande
- Psykisk sygdom
- Tidligere kompliceret fødsel eller kejsersnit
- Tidligere væksthæmmet barn
- Tidligere svangerskabsforgiftning
- Tidligere for tidlig fødsel
- Tidligere fødsel af dødt eller misdannet barn
- Væksthæmmet barn
- Graviditetsbetinget diabetes
- Blødninger i graviditeten (foreliggende moderkage, løsning)
- Begyndende svangerskabsforgiftning
- Leverpåvirkning
- Tvillinge-/trillingegraviditet
- Nyrepåvirkning
Find mere information via links og apps om graviditet, fødsel og barsel
Du kan følge med i fosterets udvikling og din graviditet ved at hente app'en Min Graviditet fra Sundhedsstyrelsen.
Min Graviditet Sundhedsvæsenet i App Store (apple.com)
Min Graviditet – Apps i Google Play
Min Graviditet er en national og gratis app, der kan støtte dig og din eventuelle partner i løbet af graviditeten og den første tid med det lille barn.
I Min Graviditet kan du:
- indtaste terminsdato og få relevant information uge for uge
- få overblik over graviditetsforløbets besøg hos egen læge, fødested og sundhedspleje indtil otte uger efter fødsel
- gå på opdagelse i over 400 letforståelige artikler og videoer om graviditet, fødsel og spædbarnspleje
- redigere egne tjeklister fx ’fødetasken’ og ‘Tøj til baby’.
Indholdet er udviklet af Komiteen for Sundhedsoplysning i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Jordemoderforeningen.
- Når to bliver til tre (Sex og Samfund)
- Graviditet (Sundhed.dk)
- Tryg med barn (video)
- Sunde vaner før, under og efter graviditet (Sundhedsstyrelsen)
- Rygning, graviditet og fødsel (Sundhedsstyrelsen)
- Husk folsyre fra du planlægger at blive gravid (Sundhedsstyrelsen)
- Tips til gravide og ammende om kemikalier (Miljø- og Fødevareministeriet)
- HEALTHY HABITS before, during and after PREGNANCY (Danish Health Authority)
Som pårørende kan du kan gøre en forskel.
- Tag med på hospitalet
- Lyt og husk, hvad personalet fortæller
- Hjælp med at stille spørgsmål
Som pårørende er du altid velkommen i ambulatoriet. Børn må dog ikke medtages til scanninger.
Kontakt
Adresse
Slagelse Sygehus
Ambulatorium for gravide
Fælledvej 2D
4200 Slagelse
Se kort
Find vej på Slagelse SygehusÅbningstider
Ring til os
Ambulatorium for gravide
Skriv til os
Opdateret fredag den 22. mar. 2024