Jordemoderkonsultationer under din graviditet
Du kan gå til jordemoder flere forskellige steder i regionen, når du er planlagt til at føde på Slagelse Sygehus. Læs mere nedenfor.
Graviditetsundersøgelser hos jordemoder
Når du finder ud af, at du er gravid, skal du kontakte din egen læge for at komme til første graviditetsundersøgelse. Når du har været hos din læge, sendes din henvisning til os, og du får herefter automatisk tilsendt tid til den første undersøgelse hos en jordemoder. Denne tid modtager du i din e-Boks.
Konsultationerne med jordemoderen er med til at bidrage til, at både du og dit barn kommer godt igennem graviditeten. Du er meget velkommen til at tage din partner med, og hvis du ikke har en partner, kan du tage en anden person med du er tryg ved.
- Ved konsultationen mærker jordemoderen dig på maven for at vurdere, om barnet vokser som det skal.
- Jordemoder måler også dit blodtryk og taler med dig om dine eventuelle graviditetsgener.
- Du har mulighed for at tale om det, der er vigtigt for dig ift. Jeres nye livssituation og få råd til lindring af evt. graviditetsgener
- Jordemoderen kan bidrage med støtte, sparring og vejledning ift den fysiske, psykiske og sociale situation feks. kost, motion, alkohol. levevis, økonomi og netværk.
Vores jordemoderkonsultationer har åbent for konsultationer mellem kl. 08:00 og kl. 15:00 i hverdagene. Vores telefoner til sekretærerne er åbne mellem kl. 09:00 og kl. 12:00 - se mere under de enkelte konsultationer i menuen nedenfor.
Vi tilbyder, hvor det er muligt, både telefonkonsultation og videokonsultation (via din smartphone og "MinSP som er en app du skal downloade). Tal med din jordemoder, hvis du ønsker dette til en samtale, hvor det ikke kræver, at du møder fysisk frem.
Om jordemoderkonsultation
Når vi har modtaget en henvisning med vandrejournal fra din praktiserende læge, vil du automatisk blive indkaldt til den 1. jordemoderkonsultation. Indkaldelsen vil du modtage i din e-Boks.
Du får tilbud om konsultation hos en jordemoder, når du i din graviditet er i:
- Uge 16-18
- Uge 29-30
- Uge 35 (kun førstegangsgravide)
- Uge 36-37
- Uge 39.
Formålet med undersøgelserne er at sikre, at du og dit ufødte barn har det godt under graviditeten. Undersøgelserne er gratis, og din partner er også velkommen til at deltage.
Har du brug for ekstra jordemoderkonsultation udover ovennævnte, aftales det nærmere med din konsultationsjordemoder.
Forbered dig til aftalen
Du skal altid medbringe din vandrejournal til alle aftaler vedrørende din graviditet. Det er en god ide at overveje, om du har nogle spørgsmål og skrive dem ned inden aftalen, så du husker dem og får talt om det, der er vigtigt for dig.
Din konsultationsjordemoder
Så vidt det er muligt tilstræber vi, at det er én til to faste jordemødre du ser igennem din graviditet til dine jordemoderkonsultationer. Det giver et godt udgangspunkt for samtale, Jeres relation og ensartethed i undersøgelserne. Der kan dog opstå sygdom, ferie og lignende som betyder, at du ser flere jordemødre gennem dit forløb.
Det vil som udgangspunkt ikke være den jordemoder, du ser i konsultationen, som er der ved fødslen. Det afhænger af, om jordemoderen har vagt den dag, du skal føde.
Alle vores konsultationer har desuden tilknyttet jordemoderstuderende, som kan varetage hele eller dele af konsultationen. Der vil altid være en uddannet jordemoder til stede.
Ændring af tid eller afbud
Hvis du er nødt til at melde afbud, ændre din tid eller er forsinket, er det vigtigt, at du giver besked til jordemoderen eller sekretæren så hurtigt som muligt. Se kontaktinfo i menuen nedenfor på denne side.
Har du været hos din jordemoder første gang, har hun også udleveret et telefonnummer. Husk at dette nummer kun besvares, når din jordemoder er tilstede i jordemoderkonsultation på en specifik ugedag. Du skal altså ikke bruge dette nummer til akut opstået tilstande/problemer.
Den første jordemoderkonsultation varer cirka 30 minutter.
Til konsultationen vil jordemoderen:
- Tale med dig om, hvordan du har det
- Følge op på spørgsmålene du har besvaret inden aftalen. Disse har du modtaget sammen med din indkaldelse til 1. jordemoderkonsultation i din e-Boks.
- Tale med dig og din partner om tanker og forestillinger om familiedannelse
- Præsentere dig for de tilbud, vi har til dig i graviditets-, fødsels- og barselsforløbet
- Undersøge og vurdere din graviditet og dit helbred
- Spørge dig ind til din livsstil og vejlede dig i sund livsstil ift. motion-, spise-, drikke- eller rygevaner.
- Tale med dig om, hvad du kan forvente dig i graviditeten frem mod næste jordemoderkonsultation
Denne jordemoderkonsultation varer cirka 20-30 minutter.
Til konsultationen vil jordemoderen:
- Tale med dig om hvordan du har det
- Undersøge dig for svangerskabsforgiftning og sukkersyge
- Undersøge og vurdere din graviditet og helbred
- Tale med dig om hvad du kan forvente dig i graviditeten frem mod næste jordemoderkonsultation
- Hvis din blodtype er rhesus negativ, vil jordemoderen undersøge, om vi anbefaler, at du får en indsprøjtning, der forhindrer, at du danner antistoffer mod dit barns blod. Det kan vi finde svar på i den blodprøve, du får taget hos din egen læge
Denne jordemoderkonsultation varer cirka 20-30 minutter.
Til konsultationen vil jordemoderen:
- Tale med dig om, hvordan du har det
- Tale med dig og din partner om jeres forestillinger og ønsker til fødslen
- Samle op på jeres evt. deltagelse i fødselsforberedelse samt eventuelle spørgsmål om amning
- Undersøge dig for svangerskabsforgiftning og sukkersyge
- Undersøge og vurdere din graviditet og helbred
- Undersøge hvordan barnet ligger. Hvis barnet ikke ligger med hovedet nedad, henviser jordemoderen dig til ultralydsskanning på fødemodtagelsen, hvor I eventuelt vil få tilbud vending af barnet.
- Sammen med dig og din partner lægge en plan for fødslen
- Tale med dig om hvad du kan forvente dig i graviditeten frem mod næste jordemoderkonsultation.
Denne jordemoderkonsultation varer cirka 20-30 minutter.
Til konsultationen vil jordemoderen:
- Tale med dig om, hvordan du har det
- Undersøge dig for svangerskabsforgiftning og sukkersyge
- Undersøge og vurdere din graviditet og helbred
- Følge op på samtalen ved sidste konsultation om dine og din partners tanker om fødslen
- Informere dig om hvornår du skal ringe og bestille tid til en udvidet graviditetskontrol, hvis du går mere end 10 dage over termin.
Konsultationssteder
Vores jordemoderkonsultationer findes i Slagelse, Næstved, Faxe, Sorø og Korsør. Vi vil bestræbe os på at give dig jordemoderkonsultation så tæt på din bopælsadresse som muligt, medmindre du ønsker noget andet.
Nedenfor finder du adresser på vores jordemoderkonsultationssteder samt kontaktoplysninger til vores sekretær. Du er altid velkommen til at ringe, hvis du har spørgsmål. Jordemoderkonsultationerne har åbent for konsultationer mellem kl. 08:00 og kl. 15:00 i hverdagene.
Vi tilbyder, hvor det er muligt, både telefonkonsultation og videokonsultation (via din smartphone). Tal med din jordemoder, hvis du ønsker dette.
Adresser og kontaktinformationer
Adresse:
Slagelse Sygehus
Fælledvej 2D
4200 Slagelse
Kontakt:
Sekretær tlf. nr. 58 55 98 17
Telefontid
Man-tors kl. 9.00-12.00
Fredag kl. 9.00-10.00
Adresse:
Næstved Sygehus
Herlufs-vænge 14C, st.,
4700 Næstved
Kontakt:
Sekretær tlf. nr. 56 51 30 20
Telefontid
Man-tors kl. 9.00-12.00
Fredag kl. 9.00-10.00
Adresse:
Faxe Sundhedscenter
Præstøvej 78 1.sal
4640 Faxe
Kontakt:
Sekretær tlf. nr. 56 51 30 20
Telefontid
Man-tors kl. 9.00-12.00
Fredag kl. 9.00-10.00
Adresse:
Sorø Sundhedscenter
Dr. Kaarsbergsvej 5
4180 Sorø
Kontakt:
Sekretær tlf. nr. 56 51 30 20
Telefontid
Man-tors kl. 9.00-12.00
Fredag kl. 9.00-10.00
Adresse:
Broskolen
Revvej 126
4220 Korsør
Kontakt:
Sekretær tlf. nr. 56 51 30 20
Telefontid
Man-tors kl. 9.00-12.00
Fredag kl. 9.00-10.00
Udvidet tilbud
Vi har også specialkonsultationer, hvor vi tilbyder jordemoderkonsultation for sårbare gravide, tvillingegravide, gravide med graviditetsbetinget diabetes og gravide med fødselsangst.
Vi varetager også regionens Familieambulatorium på Slagelse Sygehus som følger gravide, der selv eller hvis partner, tager vanedannende medicin (fx smertemedicin), eller som har eller har haft et forbrug af rusmidler.
Når man tidligere har aborteret eller mistet et lille barn i forbindelse med graviditet, fødsel eller barsel, kan en ny graviditet ofte være præget af mange modstridende følelser. På den ene side er man glad for det nye liv i maven og på den anden side kan det være svært at have tillid til, at det vil gå godt denne gang. Nogle oplever, at en ny graviditet kan medbringe nye eller forstærkede sorgreaktioner på det tidligere tab, og det er derfor vigtigt, at I får den optimale støtte undervejs, så I på bedst mulig vis kan begynde at føle jer trygge i at knytte jer til jeres barn i maven og glæde jer til den kommende familieforøgelse. Det er vigtigt at vide, at man som forældre kan reagere meget forskelligt på en ny graviditet, og at der ikke er nogen følelser eller tanker, der er rigtige eller forkerte.
Tilbuddet
Tilbuddet gælder alle, der har mistet i graviditeten efter graviditetsuge 13, gravide, der har mistet barn uanset alder og kvinder med gentagne graviditetstab.
Når I har valgt, at jeres kommende barn skal fødes hos os på Slagelse Sygehus, har vi et tilbud til jer om at blive fulgt af en jordemoder i graviditeten, der er ekstra opmærksom på jeres tidligere tab og de særlige følelsesmæssige udfordringer, det kan medføre for jer under denne graviditet. Tilbuddet involverer mulighed for individuelt tilrettelagte jordemoderforløb, hvor der vil være tid til at tale om det, der rører sig hos jer. Dette kan eksempelvis være:
- Angst for at miste igen
- Skyldfølelse
- Jeres pårørendes reaktioner på den nye graviditet
- Tilknytningen til barnet i maven
- Plan for fødslen
- Andet, der fylder hos lige netop jer
Der vil være sat en time af til jeres første jordemoderbesøg, hvor der både er tid til at snakke om den nuværende graviditet samt om jeres tidligere fødsel/fødsler. På denne baggrund kan vi sammen lægge en plan for, hvor tit I har behov for at blive set, og om vi eksempelvis skal sørge for at lave en ekstra aftale omkring de særlige mærkedage, der kan betyde noget for jer, som fx det tidspunkt i graviditeten, hvor I tidligere har mistet, eller datoer for tidligere barns fødsels- og/eller død. Planen kan vi løbende justere i graviditeten, hvis der dukker nye eller ændrede behov op hos jer.
Praktisk
Konsultationen ligger på Slagelse Sygehus.
Opdateret fredag den 31. maj 2024