Gå til indhold

Selve fødslen - muligheder, smertelindring og afspænding

Se kontaktoplysninger
Her kan du finde vores råd om tanker til fødslen og informationer om fødsel i vand, igangsættelse, kejsersnit, bevægelse og afspænding under fødslen samt smertelindring.

Tanker om fødslen

At vente barn sætter mange tanker i gang, og vi ved, at kommende forældre tænker meget på, hvordan fødslen foregår og forløber. Derfor opfordrer vi til, at I taler med hinanden og os om jeres tanker og forestillinger i løbet af graviditeten.

I vores undersøgelser, behandling og observation af dig og barnet, har vi fokus på tryghed og et forløb, der er tilpasset jer. Det er vigtigt, at I er en aktiv del af forløbet og involverer os i jeres tanker og ønsker.

Vi ved, at deltagelse i fødselsforberedelse er med til at forbedre fødselsoplevelsen. Det er derfor en god ide, at du både du og din partner deltager.

Dine muligheder ved fødslen

Smertelindring

En fødsel er en af de største oplevelser i livet, men en fødsel er også smertefuld. Der er flere ting, både vi og du kan gøre for at reducere smerter i forbindelse med fødslen.

Fødse​l og smerter

Der er stor forskel på den enkelte kvindes oplevelse af smerter under fødslen. Undervejs i fødselsforløbet danner kroppen selv smertelindrende stoffer (endorfiner).

Kendskab til vemønster og håndtering af veer fra eksempelvis fødselsforberedelsen kan være en stor hjælp. Det er eksempelvis vigtigt, at du arbejder med veerne i stedet for at kæmpe imod dem.

Brug vepauserne til at hvile og opspare ny energi til næste ve.

Det kan derfor være vanskeligt på forhånd at tage stilling til, om du ønsker smertelindring under fødslen og hvilken. Vi anbefaler, at du venter og ser, hvordan fødslen forløber, og hvordan du reagerer på veerne. Herefter kan du vælge, om du har behov for smertelindring.

Angst, usikkerhed og manglende kendskab til fødselsforløbet kan forværre oplevelsen. Vi anbefaler derfor - især førstegangsfødende - at deltage i fødselsforberedelse sammen med partneren, således at I er klar over, hvad der sker under fødslen. Desuden har du/I mulighed for at stille spørgsmål til de tilbud, der findes.

Vi tilbyder både ikke-medicinsk og medicinsk smertelindring.​ Det er vigtigt at gøre sig klart, at en hel smertefri fødsel ikke er mulig. I kan hele tiden bede os om hjælp til smertehåndtering.

Du kan se film om smertelindring på Trygmedbarn.dk​

Ikke-medicinsk smertelindring

Flere af de følgende metoder kan du allerede bruge i opstartsfasen derhjemme. Kombinationen af metoder kan give en endnu bedre smertelindring. Din partner kan eksempelvis massere dig, da berøring dæmper angst og fremmer fødslen aktive hormon.

Medicinsk smertelindring

De medicinske smertelindringsmetoder kan med fordel kombineres med de ikke-medicinske.

Fødselsrifter og bristninger

Klik på linket nedenfor og se vores korte film om fødselsrifter og bristninger. Du kan også finde vejledning i, hvordan du selv kan være med til at mindske risikoen for bristninger under overskriften "pjecer" i linket.

Video om fødselsrifter og bristninger

Videoerne guider dig igennem:

  • Hvad er en bristning
  • Forskellige typer af bristning
  • Blødning efter fødslen
  • Såret
  • Vandladning
  • Afføring
  • Knibeøvelser

Tal med din jordemoder, læge, hvis du har spørgsmål til dit forløb.

Kontakt

Adresse

Slagelse Sygehus

Fødemodtagelsen

Fælledvej 13

4200 Slagelse

Se kort

Find vej på Slagelse Sygehus

Åbningstider

Åbent døgnet rundt

Besøgstider

Vi har fri besøgstid. Tag hensyn i hviletiden fra kl. 12-14.00. Efter kl. 21.00 bør besøg som udgangspunkt foregå i venteområde af hensyn til andre patienter i afdelingen.

Ring til os

Henvendelser der ikke er akutte rettes til din konsultationsjordemoder eller egen læge. Du kan også skrive til os via app'en MinSP. Der er svartid på op til 48 timer. MinSP må ikke bruges til akutte henvendelser eller til aflysning eller ændring af tider.

Akut opkald til vagthavende jordemoder om graviditet og fødsel

Tlf. 58 55 36 52

Tlf. 58 55 36 52

Ændring af tider m.m. i Fødemodtagelsen og Fødeafsnittet. Ring til sekretær på Fødeafsnittet kl. 8-14.00 på hverdage

Tlf. 58 55 37 77

Tlf. 58 55 37 77