Gå til indhold

Fødsel ved igangsættelse

Igangsættelsen er et tilbud i særlige situationer og besluttes sammen med dig ved en samtale med en læge eller jordemoder.

Der kan være forskellige årsager til, at vi anbefaler at sætte din fødsel i gang. For eksempel: du har fået svangerskabsforgiftning, at barnet ikke vokser som det skal, du skal føde tvillinger, dit BMI er højt, du er gået næsten 2 uger over terminen, du er fyldt 40 år, andre medicinske årsager. Igangsættelsen er et tilbud, og bliver besluttet sammen med dig ved en samtale med en læge eller jordemoder. Vi drøfter med dig, hvorfor vi tilråder igangsættelse og hvilke bivirkninger/ulemper, der kan være.

Hvis du tidligere har født ved kejsersnit, vælges metode til igangsættelse altid i samråd med en fødselslæge.

Vi forklarer:

  • Hvorfor vi anbefaler at sætte din fødsel i gang
  • Hvilken metode vi anbefaler
  • Hvordan det foregår
  • Hvilke bivirkninger der kan være
  • Hvornår du skal møde

Hvis du ikke ønsker at blive sat i gang tilbydes du fortsat tæt kontrol i afdelingen.

Igangsættelse af fødslen kan være en proces over flere dage, på samme måde som en spontan fødsel kan være det. Derfor er tålmodighed vigtig. De fleste (75%) har født i løbet af 2 døgn efter start på igangsættelsen.

Igangsættelse veksler mellem undersøgelser og behandling på sygehuset og perioder, hvor du skal vente på, at fødslen går i gang.

I pauserne mellem behandlingerne, kan I gå tur eller vente i afdelingen. De lange pauser kan, hvis graviditeten er ukompliceret, tilbringes hjemme, hvis du endnu ikke har fået veer.

Hvis du tidligere har født ved kejsersnit anbefales altid indlæggelse under hele igangsættelsesforløbet. Der kan være andre tilfælde, hvor vi anbefaler, at du bliver i afdelingen. I det tilfælde vil lægen informere dig om det. Din partner kan som udgangspunkt ikke overnatte.

Igangsættelsesmetoderne er hindesprængning, tabletter, ballonkateter og vestimulerende drop.

Vi tilråder den metode, som efter indledende vurdering egner sig bedst til igangsættelse af din fødsel. Her tages bl.a. hensyn til årsagen og kroppens ”modenhed” (længde af livmoderhals og livmodermundens åbning). Ofte benyttes flere af metoderne i løbet af igangsættelsesforløbet, f.eks. ballonkateter efterfulgt af hindesprængning og/eller ve-stimulerende drop.

Jordemoderen vil vejlede dig undervejs. Hvis der er travlhed på fødeafsnittet, må du være forberedt på at blive kontaktet mhp. udsættelse af igangsættelse til senere på dagen eller dagen efter.

Video om igangsættelse af fødslen

Klik på linket nedenfor og se vores korte film om igangsættelse af fødslen 

Video om igangsættelse af fødslen

Videoerne er rettet til dig, der er nysgerrig efter at vide, hvad en igangsættelse af fødslen er, eller som er blevet anbefalet en igangsættelse af din læge/jordemoder. Hvis vi har anbefalet at din fødsel sættes igang, kan det være en god ide, at din partner og evt. andre nære pårørende også ser videoerne.

Videoerne guider dig igennem:

  • Hvorfor fødslen sættes igang (for dig, der har forhøjet blodtryk /svangerskabsforgiftning)
  • Metoder til igangsættelse af fødslen
  • Dit forløb, hvis din fødsel igangsættes med tabletter
  • Dit forløb, hvis din fødsel igangsættes med ballonkateter
  • Hvornår du skal ringe til hospitalet, hvis du ikke er indlagt under igangsættelsen

Tal med din jordemoder eller læge, hvis du har spørgsmål til dit forløb eller har brug for uddybende information om din situation.

Indledende undersøgelser på fødegangen

Ved modning og når du møder på igangsættelsesdagene, udfører vi samme undersøgelser uanset metode til igangsættelse. Du vil få målt puls, blodtryk og temperatur. Barnets hjertelyd undersøges med CTG i 20-30 min. Ved en indvendig undersøgelse vurderer jordemoderen om din livmoderhals/livmodermund er begyndt at åbne sig og hvordan barnets hoved står ned i bækkenet. Jo mere modenhed desto mindre skal der ofte til for at sætte fødslen i gang.

Hvis du tidligere har født ved kejsersnit, skal du tale med læge før igangsættelsen ift igangsættelsesmetode.

Hvis vi har mange fødsler, kan vi blive nødt til at udsætte igangsættelsen. Når du møder i afdelingen for at blive sat i gang, vil jordemoderen undersøge, om både du og barnet har det godt nok til at sætte fødslen i gang. Jordemoderen vurderer barnets størrelse, og hvordan det ligger i livmoderen. Der køres en hjertelydskurve på barnet (CTG) i 20-30 minutter. Du får også målt blodtryk, puls og temperatur. Jordemoderen undersøger dig indvendigt for at finde ud af, hvilken igangsættelsesmetode, der vil være bedst for dig.

Valget afhænger af:

  • Hvor moden din livmoderhals og livmodermund er
  • Hvordan din graviditet og eventuelle tidligere fødsler er forløbet.

Metoder ved ”umodne forhold”

  • Angusta tabletter, ballonkateter

Metoder ved ”modne forhold”.

  • Hinderprængning, ofte efterfulgt af ve-stimulerende drop.

 

Igangsættelsesmetoder