Gå til indhold

Vigtig viden i graviditeten

Vi har samlet nogle generelle gode råd til dit graviditetsforløb på denne side. Du vil også finde vigtig viden om udvalgte graviditetsgener og -komplikationer, så du ved, hvad du skal reagere på, og hvad du kan gøre i de situationer.

Generelle råd når du er gravid

I graviditeten gennemgår den gravide krop mange forandringer. De fleste er helt naturlige. I den sidste halvdel af graviditeten bør du reagere, hvis du eller din gravide partner oplever bestemte signaler. Kend signalerne og tag affære for at passe på dig selv, din partner og jeres barn.

Husk på, at dine egne fornemmelser og tegn fra kroppen er vigtige! Hvis du eller I er i tvivl, kan I altid kontakte din egen læge eller Fødeafsnittet. Se kontaktinformationer nederst på siden.

Nedenfor kan du læse, hvad der er særligt vigtigt at være opmærksom på i graviditeten.

Informationen findes på 6 forskellige sprog og er udarbejdet af "Mamaact" i et samarbejde mellem Komiteen for Sundhedsoplysning, Trygfonden, Københavns Universitet, Københavns professionsskole og Bydelsmødre.

Vigtigt at vide i graviditeten - på 6 forskellige sprog

Fysisk aktivitet i graviditeten

Motion er vigtigt for dit velvære og helbred, også når du er gravid. Det har betydning for din sundhed, og det har mange fordele i forhold til graviditetens og fødslens forløb og for dit barn.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle gravide dyrker 30 minutters motion dagligt, hvor pulsen stiger, gennem hele graviditeten.  

Du kan styrke din krop og mindske risikoen for at udvikle f.eks. svangerskabsforgiftning og graviditetsbetinget sukkersyge, hvis du sørger for at holde dig aktiv gennem graviditeten.

Motion kan også give dig mere energi og medvirke til mindre vægtøgning i graviditeten. Vi ved også, at motion i graviditeten giver færre overvægtige nyfødte børn.

Fødslen kræver en hel del muskelarbejde. Det er derfor også en fordel for dig ved fødslen, hvis du er fysisk aktiv gennem din graviditet. Du vil også hurtigere være ovenpå efter fødslen.

Mærk dit barn

Du skal mærke dit barn hver dag fra graviditetsuge 24+0

Graviditetskvalme

70-80% af gravide oplever graviditetskvalme i de første måneder af graviditeten. Ca. halvdelen heraf kaster også op. Oftest ophører kvalmen og opkastningerne omkring graviditetsuge 12-16.

Kvalme og opkastning er generende men normalt ikke farlig for dit barn eller dig.   

De hormonelle forandringer, der opstår i kroppen ved graviditeten, er årsag til de gener, du kan opleve. Hvis du har følelsesmæssige  bekymringer kan det også påvirke dit velvære.

Graviditetsbetinget diabetes

Nogle kvinder udvikler diabetes i graviditeten. I 2018 havde 4,7 % af alle gravide i Danmark graviditetsbetinget diabetes (GDM).

Risikofaktorerne er:

  • sukker i urinen
  • tidligere graviditetsbetinget diabetes
  • nære familiemedlemmer med diabetes (i den gravides familie)
  • tidligere fødsel af et stort barn (over 4500 g)
  • BMI før graviditeten >27 
  • PCOS (polycystisk ovariesyndrom)
  • Tvillingegraviditet

Hvis du har en eller flere af disse risici, tilbydes du 1 eller 2 sukkerbelastningstests. 

GDM er en form for diabetes, der opstår i graviditeten og for de flestes vedkommende, forsvinder igen efter fødslen.

GDM er kendetegnet ved insulinresistens. Det vil sige, at kroppens insulin ikke virker optimalt. Insulin er det stof, som sørger for, at sukkerstoffer kan optages af kroppens celler. Når insulinet ikke virker optimalt, optages sukkerstofferne ikke i nær så høj grad i dine celler, men bliver i blodbanen. Det giver dig for høje blodsukre.

GDM som ikke bliver reguleret, kan give problemer for dig og barnet. Heldigvis er det ofte muligt at regulere din GDM, så du nedsætter risikoen for jer begge.

 

Gravid med forhøjet blodtryk

Klik på linket nedenfor og se vores korte film om graviditet med forhøjet blodtryk.

Video om graviditet med forhøjet blodtryk

Videoerne er rettet til dig, der har fået konstateret forhøjet blodtryk. Vi anbefaler også, at din partner eller nære pårørende ser dem.

Videoerne guider dig igennem:

  • Hvad forhøjet blodtryk er
  • Hvorfor man kan få forhøjet blodtryk
  • Dit behandlingsforløb: undersøgelser af dig og barnet i maven
  • Hvordan du måler et blodtryk korrekt
  • Hvornår du skal henvende dig ved alvorlige symptomer.

Tal med din jordemoder og læge, hvis du har spørgsmål til dit forløb.

Hvis barnet ligger med underkroppen nedad

og ikke har vendt sig ved graviditetsuge 37.

At ligge i underkropsstilling betyder, at barnet ligger med numsen (sædet) nedad og hovedet opad til terminen. Det er helt normalt, at børn i løbet af graviditeten ligger i underkropstilling, for til sidst at lægge sig i hovedstilling.

Til terminen vil der dog alligevel være ca. 3% af alle børn (3 ud af 100 børn), der fortsat ligger i underkropstilling.

En fødsel med et barn i underkropsstilling indebærer en let øget risiko for barnet og en øget risiko for et akut kejsersnit under fødslen. På landsplan er der ca. 50% risiko for at en sædefødsel ender i akut kejsersnit – I Slagelse havde vi 2020, 8 påbegyndte UK-fødsler hvoraf 5 fødte vaginalt og 3 fik akut kejsersnit.

Hvad kan man gøre

Igangsættelse af fødslen

Der kan være mange forskellige årsager til, vi anbefaler, at din fødsel bliver sat i gang. 

Det kan for eksempel være en af følgende situationer:

  • Svangerskabsforgiftning
  • At barnet ikke vokser som det skal
  • Tvillinger
  • Højt BMI
  • Du er gået næsten to uger over termin
  • Andre medicinske årsager
  • Du er fyldt 40 år

Igangsættelse af fødslen bliver besluttet efter samtale med en læge eller jordemoder. Vi drøfter med dig, hvorfor vi tilråder igangsættelse og hvilke bivirkninger/ulemper, der kan være.

Hvis du ikke ønsker igangsættelse, tilbydes du fortsat tæt kontrol.

Igangsættelse kan være en proces over flere dage, ligesom en fødsel kan være. Derfor er tålmodighed vigtig. De fleste (75%) har født i løbet af 2 døgn efter start på igangsættelsen.

Igangsættelse veksler mellem undersøgelse og behandling på sygehuset og perioder, hvor du venter på at fødslen går i gang.

I pauserne mellem behandlingerne, kan I gå tur eller vente i afdelingen. De lange pauser kan, hvis graviditeten er ukompliceret, tilbringes hjemme, hvis du endnu ikke har fået veer.

Hvis du tidligere har født ved kejsersnit anbefales altid indlæggelse under hele igangsættelsesforløbet. Der kan være andre tilfælde, hvor vi anbefaler, at du bliver i afdelingen. I det tilfælde vil lægen informere dig om det. Din partner kan som udgangspunkt ikke overnatte.

Du kan læse mere om igangsættelse her

Kontakt vagthavende jordemoder på akut telefon nr. 58 55 36 52

Hvis du har regelmæssige, kraftige veer, vandafgang eller mistanke herom

Eller oplever følgende komplikationer

  • Veer før graviditetsuge 37+0
  • Blødning
  • Mindre liv
  • Pludseligt opståede graviditetsrelaterede smerter
  • Symptomer på svangerskabsforgiftning
  • Uventede bivirkninger af medicinsk behandling i din graviditet
  • Utryghed