Gå til indhold

En lille forandring har gjort stor forskel i Hukommelsesklinikken

I Hukommelsesklinikken på Slagelse Sygehus har et forløb kaldet Forbedringsrejsen blandt andet betydet et forbedret patientforløb og mere medindflydelse for medarbejderne.
Heidi Jensen arbejder som demenskonsulent på Hukommelsesklinikken på Slagelse Sygehus
Heidi Jensen deltog i Forbedringsrejsen og har lettet arbejdsgangen i Hukommelsesklinikken.

Tidligere gav det en masse besvær, når patienter mødte op i Hukommelsesklinikken på Slagelse Sygehus uden at have fået lavet et EKG hos egen læge.

Det er der nemlig brug for, før man kan starte i medicinsk behandling.

Men hos lægen er et EKG kun en opgave, man ’bør’ løse – det er ikke en opgave, man ’skal’ løse. Derfor havde cirka 55 procent af patienterne, der mødte op i Hukommelsesklinikken, altså behov for først at få lavet et EKG, inden de kunne komme i behandling.

- Patientforløbet blev forlænget og kvaliteten blev ringere. Det kunne tage måneder, siger Heidi Jensen, der er demenskonsulent i Hukommelsesklinikken. Hun fortæller samtidig, at det også var en træls tidsrøver for medarbejderne.

-Vi brugte rigtig meget tid på at ringe rundt, rykke og planlægge. Og har haft det oppe på mange møder, siger hun.

Forbedringsforløb blev løsningen

Derfor valgte Heidi Jensen at melde sig på et forbedringsforløb, der bliver kaldt Forbedringsrejsen.

Her har hun arbejdet struktureret på at få ændret procedurerne, så Hukommelsesklinikken i dag selv kan lave et EKG på eget EKG-apparat. Og det har været en succes.

- Det betyder, at vi lynhurtigt kan lave et EKG, gå ind til en læge med det, og så kan behandlingen sættes i gang. Patienterne får altså et kortere forløb, fordi de kan komme i gang med medicin med det samme, siger Heidi Jensen.

Oprindeligt var målet, at 65 procent af alle de henviste, som manglede et EKG, skulle have lavet det, når de kom i Hukommelsesklinikken. Men faktisk får alle, der mangler et EKG, nu lavet det i Ambulatoriet for hjerne, nerve og ældresygdomme og Hukommelsesklinikken.

Hjælper både patienter og medarbejdere

Udover at den nye arbejdsgang hjælper patienterne, så er medarbejderne også glade for den, fortæller Heidi Jensen.

- Der er mange, der er glade for den nye arbejdsopgave, fordi det er en anderledes og spændende opgave, som er udfordrende - og noget andet, end vi plejer at lave, da vi ellers ikke har så meget teknik, siger Heidi Jensen og fortsætter:

- Og så ser vi patienterne og får en god kontakt. Det er hyggeligt, og de føler sig trygge og er glade for, at vi kan ordne det her.

Under forbedringsrejsen har Heidi Jensen erfaret, at det ikke er så enkelt, som man tror, at implementere nye arbejdsgange. Der skal tænkes på placering, skærme, forklaringer til patienterne, teknisk viden, sikkerhed, undervisning, opfølgning og meget andet. Men det har været det hele værd.

-Vi er så glade alle sammen. Det har været spændende og er en anerkendelse af, at vores ledelse stoler på, at vi godt kan være med til at udvikle og kvalitetssætte afdelingerne med små projekter. Hierarkiet er rimelig fladt, og det har stor betydning. For så går det hurtigere og motiverer folk, siger hun.

Og så har arbejdsglæden fået et boost.

-Du føler, at det, du gør, har en værdi. Du har medindflydelse på hverdagen, som gør, at der faktisk er noget, der kan lade sig gøre, selvom der i disse tider ikke er mange penge i systemet.

Ambulatoriet har da også fået blod på tanden til nye projekter efter at have været med på Forbedringsrejsen.

-Vi er allerede i gang med næste projekt omkring lejepapir, som vi gerne vil afskaffe, fordi det er godt miljømæssigt og ressourcemæssigt, afslutter Heidi Jensen.

Fakta om forbedringsrejsen

Forbedringsrejsen er et forløb på fire måneder, der udbydes to gange årligt til medarbejdere på Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse.

Det medvirker til kvalitetsudvikling og lokale forbedringer i afdelingerne på sygehusene, der også betyder forbedringer for patienterne.

Indtil nu har mere end 80 medarbejdere arbejdet med lokale forbedringsindsatser til gavn for patientforløbene på sygehusene.