Gå til indhold

Fusionsklinikken behandler psykiatriske patienter med diabetes: - Vores samarbejde fungerer rigtig godt

På Fusionsklinikken på Slagelse Sygehus samarbejder man på tværs af psykiatri og endokrinologi.
To sygeplejersker, der begge arbejder på Fusionsklinikken på Slagelse Sygehus
Anne og Dorthe er begge sygeplejersker i Fusionsklinikken - men de kommer fra hvert sit speciale.

På Fusionsklinikken samarbejder læger og sygeplejersker på tværs af psykiatrien og endokrinologien for at behandle patienter med svære psykiatriske diagnoser og diabetes.

På den ene side af bordet sidder Anne Erichsen, der er psykiatrisk sygeplejerske og på den anden Dorthe Rotbøll, der er endokrinologisk sygeplejerske. Begge har bred klinisk erfaring inden for eget speciale.

De to sygeplejerskers daglige arbejde går dog ikke ud på at grave sig ned i eget speciale. Det går i langt højere grad ud på at fusionere deres viden med hinanden til gavn for klinikkens patienter.

De arbejder nemlig begge på Fusionsklinikken på Slagelse Sygehus, hvor man behandler patienter med svære psykiatriske diagnoser og diabetes sideløbende med hinanden.

- Vi bruger hinanden meget og sparrer ofte, og derfor fungerer vores samarbejde også rigtig godt. Jeg synes også, at patienterne modtager det godt, og de fortæller, at de føler sig set og hørt, fortæller Dorthe Rotbøll.

Varetager så mange funktioner som muligt

Som sygeplejerske i Fusionsklinikken bliver man også uddannet ind i begge specialer, og det gør i sidste ende en stor forskel for patienterne.

- Jeg er blevet meget overrasket over, hvor stort overlappet er mellem symptomerne. Det har været en aha-oplevelse for mig at se, hvor stor en betydning det har for patienternes blodsukker, når man behandler det psykiatriske og omvendt, hvor stor betydning det har for patienternes psyke, når blodsukkeret kommer på et normalt niveau, siger Anne Erichsen.

Medarbejderne i Fusionsklinikken forsøger også at varetage så mange funktioner som muligt - for ofte har patienterne mange følgesygdomme i forbindelse med deres psykiatriske diagnose eller deres diabetes, der ikke tidligere har været behandlet.

- Vores patienter har mange komplikationer og meget at slås med, og det kan væres svært for dem at komme syv forskellige steder hen med syv forskellige ting. Det kan for eksempel være svært for dem at komme til egen læge eller til undersøgelser, de er indkaldt til. Så vi guider dem og hjælper dem på vej, siger Dorthe Rotbøll.

- Vi hører på deres historier

Som patient på Fusionsklinikken bliver man set til cirka hver 14. dag på klinikken eller på hjemmebesøg.

Man arbejder desuden ud fra FACT-modellen, der betyder, at man i perioder, hvor der er behov for det, kan rykke tættere på patienten og være hyppigere i kontakt.

- Det gør en kæmpe forskel for patienterne, at vi møder dem på deres hjemmebane, og de får en større oplevelse af at være ligeværdige med andre. På den her måde er der plads til en mere individuel tænkning, som gavner patienterne i høj grad, siger Anne Erichsen.

Patienter bliver henvist til klinikken enten gennem egen læge, på et af ambulatorierne, af distriktspsykiatrien eller en anden afdeling.

- Vi kan ikke selv gå ud og opsøge patienterne, så det kræver en vis bevågenhed omkring, at vi eksisterer. Men jeg synes, at der er et jævnt flow af patienter, forklarer Anne Erichsen.

Og så handler det i høj grad om måden, medarbejderne går til patienterne på. For det er den hyppige kontakt og relationsdannelserne, der er med til at gøre forskellen, fortæller begge sygeplejersker.

- Når vi møder en patient, der ikke har været i behandling for sin diabetes eller sin psykiatriske diagnose, starter vi ikke bare med at udskrive en masse recepter. Sad man i et ambulatorie med velfungerende patienter, ville man nok starte med at gøre det, men det gør vi ikke. Vi hører på deres historier og så må vi nogle gange prioritere og sætte ind, hvor det er mest relevant til en start, siger Dorthe Rotbøll.

Fusionsklinikken  drives i regi af Psykiatrien Vest i tæt samarbejde mellem Endokrinologisk Afdeling på Slagelse Sygehus og Steno Diabetes Center Sjælland.