Gode råd og informationer om den første tid
Barnets trivsel
Mange forældre bliver i tvivl om, hvorvidt barnet trives. De gode tegn på trivsel er, at barnet:
- Ser sund og lyserød ud – ikke grå eller bleg.
- Vågner og er interesseret i at spise.
- Er opmærksomt og veltilpas, når det er vågent.
- Tisser og har afføring svarende til alderen.
Læs mere i Sundhedsstyrelsens pjece "Tjek bleen"
Det er en god ide at vente med at introducere sut til amningen er veletableret og mælken er løbet til. Når I tilbyder barnet en sut, er der risiko for at forstyrre amningen, fordi barnet måske ikke sutter hyppigt nok hos mor til at produktionen af mælk bliver holdt ved lige.
Hvis barnet bruger sut, så vær opmærksom på, at barnet ikke sover for længe ad gangen med en sut i munden. På den måde kommer sutten ikke til at erstatte et måltid.
Et nyfødt barn får ofte nogle dage efter fødslen gulsot, som giver huden et gulligt skær. Gulsot skyldes affaldsstoffet bilirubin, som ophobes i blodet i de første dage efter fødslen. Bilirubin udskilles normalt i løbet af barnets første uge, når barnet får mælk.
Barnet kan blive sløvt og have svært ved at spise på grund af gulsoten. Det er derfor nødvendigt at vække barnet hver 3.-4. time for at lægge det til brystet, hvis barnet er gult.
Bliver jeres barn gul i huden ned over kroppen til bleniveau og det hvide område i øjnene, skal I kontakte jeres praktiserende læge, sundhedsplejersken eller Afsnit for svangre og barsel for at få vurderet, om barnet skal have foretaget en blodprøve.
Er barnet fortsat gult efter 14 dage, skal I henvende jer til jeres praktiserende læge.
- Skift barnets ble mindst fem gange i døgnet eller hyppigere ved afføring.
- Vask barnet dagligt med rent vand i ansigtet samt i alle hudfolder.
- Vask øjnene fra øjenkrogen og ud mod tindingen.
- Vask barnet bag ørerne, under hagen, i armhuler, håndflader og i lysken.
- Vask barnet mindst en gang dagligt omkring kønsorganerne, og altid efter afføring. Rent vand er tilstrækkeligt, men hvis afføringen klæber eller farver meget på huden eller urinen lugter skarpt, kan I bruge lidt uparfumeret sæbe.
- Vask eventuelt barnets hår én eller to gange om ugen med uparfumeret shampoo.
- Red barnets hår dagligt med en almindelig kam eller tættekam for at forebygge arp. Håret redes både mod og med hårretningen for at stimulere hovedbunden.
I kan bade barnet én til to gange om ugen eventuelt hyppigere ved behov. Vandet skal være rent og være ca. 37 grader varmt. Ved at stikke albuen i vandet kan du mærke om temperaturen føles tilpas og neutral - som din egen kropstemperatur.
Når navlen er helet og tør i navlebunden, kan I tilsætte et par dråber olie i badevandet. Inden badet med olie bør I vaske barnets ansigt, eventuelt indgnide håret med shampoo og vaske barnet omkring kønsorganerne.
Navlesnoren og vævet i den nedbrydes ved en naturlig proces. Det kan lugte eller væske lidt, når navlen bliver nedbrudt. Oplever I dette, kan I vaske navlen med vand og uparfumeret sæbe efter behov og skylle med rigeligt rent vand, så sæberester fjernes.
Normalt er det sådan, at jo mindre du skyller navlen, jo før falder navlestumpen af. Det sker som regel i løbet af 6-10 dage.
Den første lægeundersøgelse af barnet finder sted, når barnet er 5 uger gammelt. Nogle praktiserende læger tilbyder første undersøgelse i barnets første uge.
I skal selv kontakte jeres praktiserende læge for at bestille tid.
Sundhedsplejerskerne vil i de fleste kommuner kontakte jer inden for den første uge efter fødslen for at aftale et hjemmebesøg. Har I brug for kontakt med sundhedsplejersken før, kan I rette henvendelse til jeres kommune.
Vi anbefaler at alle børn får D-vitamin i de første måneder. Vi anbefaler også jernvitamin til børn med en fødselsvægt under 2500 gram.
Anbefalinger til børn født fra fulde 37 uger:
- 10 mikrogram (400 IE) D-vitamin dagligt fra barnet er to uger til to år.
- Børn der vejer mindre end 2500 gram skal have cirka 8 mg. jerntilskud dagligt indtil barnet er seks måneder.
Anbefalinger til børn født før uge 37 (præmaturt):
- 10 mikrogram (400 IE) D-vitamin dagligt fra barnet bliver udskrevet, og til barnet er to år.
- Hvis barnet vejer mindre end 1500 gram, anbefaler vi, at barnet får cirka 8 mg. jerntilskud dagligt, indtil barnet er tolv måneder.
- Hvis barnet vejer mellem 1500-2500 gram, anbefaler vi, at barnet får cirka 8 mg. jerntilskud dagligt, indtil barnet er seks måneder. Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have 4 mg. hver dag eller 8 mg. hver anden dag.
Læs mere om gode råd i den tidlige tid med spædbarn:
Du kan finde ny og evidensbaseret information og vejledning om amning i app'en: Ammeassistenten, som er udgivet af Komiteen for Sundhedsoplysning.
På trygmedbarn.dk kan du finde små filmklip med gode råd i den tidlige tid med barnet. Find eksempelvis videoer om amning.
Du kan også finde Sundhedsstyrelsens pjece "Sunde børn" på www.sst.dk.
Undersøgelse af barnet
I bliver tilbudt flere undersøgelser af det nyfødte barn. For eksempel screening for stofskiftesygdomme ved hælprøve (PKU) og hørescreening.
Alle nyfødte bliver tilbudt en hørescreening. Det er en høreundersøgelse, som en jordemoder laver sammen med PKU 48-72 timer efter fødslen.
Hørescreeningen viser, om dit nyfødte barn har en hørenedsættelse. Undersøgelsen er på ingen måder ubehagelig for barnet og du kan være til stede under hele undersøgelsen. I langt de fleste tilfælde får du svar med det samme.
Alle nyfødte bliver tilbudt screening for en række stofskiftesygdomme. Screeningen foregår ved en blodprøve fra barnets hæl (PKU), som vi tager 48–72 timer efter fødslen.
Blodprøven består af få dråber blod fra barnets hæl, som bliver opsamlet på trækpapir. Blodprøven giver sjældent større ubehag hos barnet. Hvis dit barn skal undersøges nærmere, får du besked fra Statens Serum Institut, hvor blodprøven er blevet analyseret.
Video: Sådan foregår blodprøve fra hælen (PKU)
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Amning
Jeres barn har brug for fysisk kontakt, og det er vigtigt, at I giver barnet dette uanset, om I ammer eller giver flaske. Barnet har også brug for at ligge på forældrenes bryst - hud mod hud - og kun med ble.
Barnet skal lære jeres duft og stemmer at kende. Det er godt for relationen mellem jer og barnet, at barnet tilbringer meget tid i jeres arme.
Amning er med til at forebygge infektioner, luftvejs-, øre- og maveinfektion samt nedsat risiko for at udvikle allergi. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du ammer dit spædbarn fuldt er omkring seks måneder. De anbefaler delvis amning til 12 måneder eller længere.
Det kan være krævende at få amningen op at køre. Det kræver tid, tålmodighed, vilje og opbakning fra pårørende. Når dit nyfødte barn er klar til at blive ammet efter fødslen, slikker barnet sig om munden og drejer hovedet til siden for at lede efter brystet. Bare det, at barnet søger og slikker på brystet, sætter gang i mælkeproduktionen.
Når dit nyfødte barn er klar til at blive ammet efter fødslen, slikker det sig om munden og drejer hovedet til siden for at lede efter brystet. Bare det, at barnet søger og slikker på brystet, sætter gang i mælkeproduktionen.
- Hurtige øjenbevægelser (tidligt tegn)
- Suttebevægelser med mund og tunge (tidligt tegn)
- Bevægelser af arme og ben (tidligt tegn)
- Søger efter brystet - tager fingre i munden (tidligt tegn)
- Er uroligt og klynker (middel tegn)
- Græder hele tiden, bevæger kroppen og er rød i ansigtet (sent tegn).
Det er forskelligt, hvor tit barnet er sulten. Nogle gange er det med jævne mellemrum, og andre gange dier barnet i længere tid, hvilket giver længere pauser mellem amningen. Det første døgn bør barnet sutte 4-5 gange. De efterfølgende døgn sutter nogen 8-10 gange og andre 16-18 gange. Barnet har brug for fri adgang til brystet, så hyppighed og varighed er efter barnets behov.
Hvis du får brystspændinger, kan du lindre spændingerne med varme, hyppig amning og en støttende BH uden bøjle.
Det er en god ide at bruge forskellige ammestillinger. Det kan forebygge brystbetændelse. Dine brystvorter er mere beskyttet mod sår og revner, hvis barnet sutter fra forskellige stillinger.
Efterhånden som du får mere mælk i brysterne, får du en fornemmelse af, hvilke ammestillinger der passer bedst til dig og barnet, så brystet bliver tømt.
Kontakt os, hvis du pludselig får feber, og der opstår rødme samt smerter i bestemte områder af brystet. Du skal også kontakte os, hvis du mærker en knude, der ikke bliver mindre eller forsvinder efter et par amninger.
Du kan se, at barnet tager rigtigt fat om brystvorten, når:
- Underlæben er krænget ned og omslutter en stor del af de brune område af brystvorten.
- Barnets næse er fri
- Du kan se suttebevægelsen på barnets kæber.
Det er normalt, at din brystvorte kan være øm, når barnet tager fat. Når først barnet får rigtig fat, bør amningen ikke være forbundet med smerter. For at reducere ømheden kan du massere dit bryst blidt og trykke lidt mælk ud, inden du begynder amningen. Det er vigtigt, at brystet er tilgængeligt for barnet, så barnet styrer amningen og rytmen.
Du er altid velkommen til at spørge os til råds under indlæggelse eller ringe til Barselsambulatoriet efter udskrivelse.
Læg dit barn til brystet, når det virker vågent og interesseret. Tegn på interesse for mad kan være, at barnet laver suttebevægelser, putter fingre/hænder i munden eller bevæger hovedet fra side til side med åben søgende mund.
Tilbyd barnet begge bryster under hver amning, indtil mælken løber til. Når barnet slipper det ene bryst, kan du skifte side. Læg barnet til brystet, så tit det antyder interesse, dog mindst otte gange i døgnet. Efter 3-4 dage, når modermælken er løbet til, kan du lade barnet tømme et bryst af gangen. Start skiftevis på højre og venstre side.
Trygmedbarn.dk har lavet følgende videoer om amning:
- Amningen i barnets første leveuge
- Hvor ofte og hvor lang tid
- Ammeteknik
- Barnets tegn på sult
- Flaskeernæring
- D-vitamin
Bemærk: Hvis du åbner ovenstående links, accepterer du cookies og vilkår fra Youtube.com
Gode råd og informationer
Efter fødslen kan du bløde svarende til en kraftig menstruation. Der kan komme små blodklumper de første døgn, hvilket er helt normalt. Efter nogle dage aftager blødningen til en mængde som ved menstruation, og herefter skifte til blodigt udflåd med varierende udseende. Din blødning stopper i løbet af 6-8 uger.
Så længe du har blødning/udflåd, er der en sårflade i livmoderen, hvor moderkagen sad. For at mindske risikoen for betændelse i livmoderen, bør du undgå:
- Karbad
- Havbad
- Svømmehal
- Tamponer
- Samleje uden kondom.
Kontakt din praktiserende læge eller Lægevagten, hvis du får smerter i underlivet, udflådet ændrer lugt, udseende eller mængde, eller du får feber.
Efter fødslen er det en god ide, at du laver knibeøvelser i bækkenbunden flere gange dagligt. Se forslag til øvelser i pjecen ”I form efter fødslen”, som du får udleveret på afdelingen.
Ved undersøgelsen hos din praktiserende læge 8 uger efter fødslen, kan du bede lægen om at undersøge, om du bruger dine bækkenbundsmuskler rigtigt, når du kniber.
Du kan downloade en app til din smartphone fra gynzone.dk, hvor du kan få hjælp til at træne din bækkenbund.
Mange kvinder har begrænset lyst til sex umiddelbart efter fødslen. Tolerance, hengivenhed og ømhed er basis for at genoptage samlivet.
Du kan få smerter ved bristninger, klip eller ar. Skeden kan være øm og tør på grund af hormonforandringer. Vandbaseret glidecreme kan hjælpe på dette. Generne holder oftest op over tid.
I ni måneder har I ikke skullet tænke på prævention; det skal I nu. Snak sammen om, hvilken præventionsform I skal bruge. I bør bruge kondom de første 8 uger af hensyn til infektionsrisiko.
Din læge vejleder i prævention ved 8-ugers undersøgelsen. Find mere information om seksuelt samliv efter fødslen i pjecen "Når 2 bliver til 3", samt på sexogsamfund.dk
For både mænd og kvinder er det en stor forandring at blive forældre. Cirka hver 4. kvinde og hver 8. mand reagerer med psykiske eller fysiske symptomer, som kan ligne stress- eller depression.
Det kan hjælpe dig at fortælle andre, hvordan du har det. Brug din partner, familie, veninde, sundhedsplejerske eller din læge.
Det er vigtigt, at I har nær- og øjenkontakt med jeres barn. Vi anbefaler, I lægger mobilen fra jer, nyder jeres barn og er nærværende. Nærhed og øjenkontakt er især afgørende for barnets udvikling og trivsel.
Spædbørn er meget følsomme over for røg i lungerne. Hvis barnet bliver udsat for røg, har barnet fem gange større risiko for at få astmatisk bronkitis, mellemørebetændelse og andre infektioner i luftvejene. Nikotin bliver udskilt i modermælken. Hvis det er meget nødvendigt for dig at ryge i ammeperioden, anbefaler vi, at du:
- Ryger så lidt som muligt
- Ryger lige efter en amning
- Ryger udenfor.
Få flere råd og vejledning på www.stoplinien.dk eller STOP-Linien tlf. 80 31 31 31. Vi ved, at det er svært, at stoppe. Vi vil gerne hjælpe dig til at tage kontakt til stoplinjen, hvis du har brug for hjælp.
Alkohol bliver udskilt i modermælken. Vi anbefaler, at ammende kvinder er tilbageholdende med at drikke alkohol. Har du drukket alkohol, kan du mindske barnets påvirkning af alkohol ved at vente med at amme i 2-3 timer for hver indtaget genstand.
Otte uger efter fødslen kan du få en gynækologisk undersøgelse og en samtale om præventive metoder hos din praktiserende læge. Du skal selv bestille tid til undersøgelsen.
Kontakt
Adresse
Åbningstider
Besøgstider
Det er vigtigt med hvile og ro - også i dagtid, da barnet vågner gennem natten.
Ring til os
Afdelingen kan kontaktes op til 7 dage efter fødslen ved behov for rådgivning fra Mor-Barn afsnit. Sundhedsplejerske og egen læge/vagtlæge kan også kontaktes.
Plejepersonale på Mor-Barn afsnittet
Skriv til os
Opdateret torsdag den 6. jun. 2024