Gå til indhold

Diabetes (Sukkersyge)

Se kontaktoplysninger
Undersøgelse og behandling af børn og unge i alderen 2-18 år med diabetes.

Diabetes (sukkersyge)​

Diabetes (sukkersyge) er en sygdom, hvor kroppen enten ikke producerer insulin eller ikke udnytter den producerede insulin godt nok.

Nyopdaget diabetes​

Et barn eller en ung, der lige har fået konstateret diabetes, bliver indlagt på børneafdelingen med det samme. Behandling med insulinpen eller -pumpe startes straks. Normalt påsættes insulinpumpe inden for den første uge.

Under indlæggelsen lærer en sygeplejerske barnet/den unge at:

  • Måle blodsukker.
  • Tage insulin i forhold til blodsukker og mad.
  • Forstå de grundlæggende regler for diabetes-behandling.

Efter indlæggelsen har barnet/den unge stadig tæt kontakt til ambulatoriets sygeplejersker og diætist en-to måneder for at lære om diabetes. Herefter har barnet/den unge kontakt med ambulatoriet, enten virtuelt eller ved fremmøde, hver 2.-3. måned, hvor de taler med enten sygeplejerske, diætist eller læge.

En god start med diabetes

Vi arrangerer sammen, at vi kommer på besøg hjemme hos barnet​/den unge og fortæller den nærmeste familie/vennerne om diabetes. Det sikrer, at alle får en god start med diabetes og bliver trygge ved at passe og deltage i behandling og omsorg for barnet/den unge.

Det er også muligt at få en sygeplejerske ud på barnets/den unges skole eller daginstitution og fortælle om diabetes. Vi anbefaler også, at der bliver arrangeret et møde mellem skole/kommune/patient/forældre og behandlere.

Besøg i amb​ulatoriet

Herefter ​kommer barnet/den unge i ambulatoriet efter behov og fremover cirka hver anden-tredje måned og mødes med sygeplejerske, læge og diætist.

Besøgene i ambulatoriet kan foregå individuelt og/eller i grupper. Grupperne er aldersopdelte.

I grupperne kan barnet/den unge:

  • Tale med andre i samme situation.
  • Dele erfaringer og frustrationer.
  • Hjælpe hinanden med de problemer, der kan opstå.

I grupperne deltager sygeplejersker, læger og diætister.

Unge 16-19 årige

Når man er 16-23 år hører man til Unge-ambulatoriet. Her foregår konsultationerne i grupper, der mødes sidst på eftermiddagen, så de unge undgår fravær fra skole/uddannelse.

Man diskuterer diabetes i forhold til, hvad der rører sig i ens liv. En læge, sygeplejersker og diætister deltager i grupperne.

Unge 19-23 årige

Når den unge er 19-23 år, foregår konsultationerne i samarbejde med voksenafdelingen for at give en god overgang for den unge.​​​​

Årligt møde om diabetes for forældre

Vi holder en gang om året et møde for forældre til børn med nyopdaget diabetes. Her deltager diætist, læge, sygeplejersker, socialrådgiver, psykolog og en diabetes-patient.

Kontakt

Adresse

Slagelse Sygehus

Børne- og Ungeambulatoriet

Fælledvej 2C

4200 Slagelse

Se kort

Find vej på Slagelse Sygehus

Ring til os

Mandag - fredag kl. 08.00-12.00.
Mandag - fredag kl. 12.00-15.00 (akutnummer oplyses på telefonsvarer)

Tlf. 58 55 34 00

Tlf. 58 55 34 00